Bezoek aan Ludo Elsen

Verslag bezoek aan Ludo Elsen op woensdag 14 april 2010

Met de vlinderwerkgroep gingen we op bezoek bij Ludo Elsen om te gaan kijken op welke manier Ludo vlinders kweekt op zo een best mogelijke natuurlijke manier.
Eric en Saskia , Jan , Paul , Jens , Ludo en Martin konden zich vrijmaken om op dit moeilijk uur toch te kunnen deelnemen aan dit bezoek in Heusden-Zolder.
Vooreerst konden we genieten van de mooie natuurlijk aangelegde tuin die enkel bestaat uit waardplanten voor de verschillende vlinders. In een zelfgemaakte serre overdekt met doek vlogen dan de geaderde koolwitjes en de gehakkelde aurelia. Op veel plaatsen hingen de cocons nog die de volgende dagen zich zullen ontpoppen.
Ludo gaf de nodige uitleg over de diverse planten en ook over de talrijke andere rupsen die we konden bewonderen op deze planten. Niet alleen dagvlinders maar ook vele nachtvlinders worden hier gekweekt zoals de vele soorten pijlstaarten.
In een ander lokaal waren we getuige van het ontpoppen van de nachtpauwoog. Meteen na het uitkomen vloog deze de tuin van Ludo in en zocht ijverig achter het vrouwtje dat reeds in de tuin aanwezig was. We waren getuige van de snelle bevruchting van deze vlinder. Het is een exemplaar wat maar korte tijd overleeft , namelijk 48 uren.
Ook een gedeelte van het huis is ingericht als kweekstation met verschillende zeldzame soorten die ongestoord zich hier kunnen ontwikkelen van rups tot cocon.
Met het nodige enthousiasme vertelde Ludo de manier waarop je tewerk moet gaan en op de vele dingen waarop een kweker moet letten.
Intussen kregen we wat goede raad mee om het project in Bilzen met de scholen verder te kunnen sturen. Op verschillende plaatsen in de tuin konden we zien hoe we op een simpele manier de rupsen in hun natuurlijke omgeving kunnen laten groeien zonder deze echt te verstoren. Allerlei zelfgemaakte soorten doeken worden over de waardplanten getrokken. Ook emmers die speciaal uitgesneden zijn en verstevigd zijn met latjes doen dienst als kweekplaatsen.
Ook konden we enkele afspraken maken op welke manier Ludo ons kan bijstaan bij ons hele project .
Nadien genoten we nog van een lekker kopje koffie in het centrum van Heusden –Zolder.

Terug naar boven

© 2022 Bilzen Vlinderstad